Caută în blog

Iulie fără plastic

Acum 7 sau 8 ani, când am sunat la primărie să întrebăm de ce la noi în cartier nu au apărut containerele pentru plastic, hârtie și sticlă, au vrut să ne trimită o mașină, să ridice deșeurile. Le-am dat șah mat când le-am spus că nu este cazul, suntem o familie care aruncăm gunoiul selectiv și am dori să ne fie puțin mai ușor. După mai multe discuții la telefon, la diverse interioare, în câteva zilele au apărut pubelele. Fericire maximă pentru noi, enigmă totală pentru vecini, care nu înțelegeau de ce tot ieșim cu saci cu plastic din casă...
A urmat o campanie de awerness local 😊. Am lipit instrucțiuni de colectare selectivă, ilustrate, pe ușa de la ghenă. În mod surprinzător, ele au supraviețuit. Chiar până azi. Din păcate, vecinii mei încă înfundă ghena cu PET-uri și aruncă mâncarea direct din cratiță pe tobogan, dar asta este altă discuție. Azi vorbim doar despre plastic.Ne sufocăm în plastic. Literalmente. Este mult prea mult și prea toxic. Nu o să pun aici video-uri cu animale care agonizează strangulate de pungi de plastic, nici fotografii cu lacurile, parcurile și pădurile din România pline de ambalaje, PET-uri și multe alte reziduuri (evident ne-bio-degradabile). Puteți să le căutați singuri. Nici măcar nu o să vă povestesc (acum) despre substanțele nocive pe care le elimină plasticul din ambalaje în apa și alimentele pe care le consumăm. Nu vreau să vă sperii.
Vreau să vă spun că există alternative. Multe și foate ușor de adoptat.

Un prim pas ar fi IULIE FĂRĂ PLASTIC, un proiect în care m-am implicat fără să clipesc, un eveniment mai mult decât necesar, pus la cale de o echipă (de voluntari) foarte inimoasă.
Proiectul Plastic Free July s-a născut în Australia (vă puteți înscrie aici), iar în România a fost pus la cale de Emilia Mitroi (puteți citi un interviu cu ea, despre proiect, pe blogul Anei Nicolescu), Simona de la CutiaDeCarton și Andreea de la Korydeea.
Acești oameni minunați au adunat în jurul lor, alți oameni minunați 😇 și au reușit, ca timp de o lună de zile, să ne ofere evenimente super-interesante, care vor avea ca subiect central viața fără plastic.

Programul evenimentelor  îl aveți aici, eu voi actualiza acest articol, ori de câte ori va fi necesar.


Ce altceva poți face pentru a reduce prezența plasticului în viața ta?

  • Spune-le prietenilor despre proiectul #iuliefaraplastic 😊
  • Folosește o sacoșă de pânză (sau mai multe) pentru cumpărături.
  • Colectează selectiv (știai că sticla se poate recicla la infinit?).
  • Utilizează recipiente refolosibile pentru a transporta apa și/sau mâncarea. 
  • Evită folosirea paielor de plastic, a paharelor, veselei și tacâmurilor de unică folosință.
  • NU arunca NICIODATĂ PET-uri sau ambalaje de plastic/cutii de aluminiu în natură
  • Învață copiii să facă la fel. 😊
În speranța că vom folosi mult mai puțin plastic (nu numai în luna iulie, ci și în viitor), aștept comentariile voastre (ca să ne inspirăm unii de la alții) despre cum vi se pare viața fără plastic și ce anume faceți pentru asta. 😊
Ne vedem la evenimente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină