Caută în blog

Alike, o mică lecție de parentig

Nu sunt în măsură să dau lecții de creștere a copiilor, dar îmi permit vă recomand cu drag, spre vizionare, scurt-metrajul de animație Alike, o mică lecție de parenting (și nu numai).


Viața de artist este grea. Și nu numai pentru că artistul e noaptea vesel și ziua trist... Nu.
Viața de artist este grea înainte de a începe. Pentru că... artistul este... altfel decât ceilalți oameni.
El înțelege altfel lucrurile, vede alte culori, aude alte sunete, face alte conexiuni, simte altfel decât cei din jurul lui. Și pentru asta, de cele mai multe ori, copilul-artist este "taxat".
În fericitul caz în care reușește să scape și să nu-și însușească prejudecățile celor din jurul lui, copilul-artist își urmează vocația. Dar cine să-l suporte, să-l întrețină? Mai ales în România?
Din ce trăiesc artiștii, v-ați întrebat vreodată?
De ce se încăpățânează să picteze/joace/sculpteze/cânte/danseze/să depună zeci de mii de aplicații/să cerșească bani/ să trăiască de azi pe mâine, în loc să meargă și ei la serviciu ca toată lumea? Și să-și facă arta... ca un hobby, așa... Oare de ce? Oare pentru că nu le-a plăcut cartea? Oare pentru că nu le place munca?

V-ați întrebat vreodată cam câtă muncă (în ore) este în spatele spectacolului pe care l-ați văzut ultima oară? Sau în spatele tablourilor din galeria pe lângă care ați trecut? Sau în spatele filmelor/concertelor, spectacolelor de balet/dans contemporan/operă/teatru pentru copii ?
Să vă întrebați asta mai ales atunci când vă sună telefonul... la spectacol/film/vernisaj/concert...

Nu o să vă răspund eu la aceste întrebări, ci doar am să vă spun că nu e atât de simplu și de ușor pe cât pare. Deloc!
Și poate că artiștii ar trebui să aibă parte de mai mult respect din partea publicului... Chiar dacă munca lor este mai puțin vizibilă și mai deloc cunatificabilă...

Dar să revin la copii... Nu tăiați aripile micilor artiști! S-ar putea să fiți răsplătiți, întocmai ca în povestea cu peștișorul de aur...

Filmulețul m-a emoționat foarte mult. Evident, nu vi-l povestesc, căci îl puteți vedea, mai jos. Durează doar 8 minute și merită fiecare secundă! Nu este numai părerea mea, ci și a mai multor jurați de la diverse festivaluri de specialitate care au premiat de ... 64 de ori acest film. Scurt.
(V-ați întrebat cam câte ore de muncă sunt în spatele celor 8 minute? ☺)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină