Caută în blog

Minimest 2016, animație pentru cei mici: proiecții și ateliere

Vă mărturisesc cu rușine că nu am reușit să ajung la niciuna din edițiile Festivalului de Film de Animație Anim’estdar sunt hotărâtă ca anul acesta să sparg gheața și să merg cu copiii la Minimest, secțiune a festivalului dedicată copiilor.


Programul se anunță foarte interesant, vom avea parte de filme de animație premiate la festivaluri de prestigiu. În plus, acestă ediție Anim'est este dedicată pisicilor animate care au cucerit marile ecrane,
în program fiind inserate o serie de scurtmetraje cu personaje faimoase, ca Tom, Garfield, Sylvester sau Heathcliff, dar și lungmetraje îndrăgite, ca Pim şi Pom, marea aventură (r. Gioia Smid, 2013), bazat pe seria desenelor publicate în anii ’60 de celebra ilustratoare olandeză Fiep Westendorf, sau O pisică la Paris, animația nominalizată la Oscar, în 2012, în regia lui regia Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol. Pe lângă acestea, o selecție de animații cunoscute, majoritatea cu iz nostalgic pentru părinți, pe care copiii vor avea ocazia să le vadă și pe marele ecran, vor completa programul de anul acesta. Câteva exemple sunt: Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962), Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.
Proiecțiile vor avea loc în cele două weekend-uri ale festivalului, la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu (7 - 9 octombrie) și la Cinemateca Eforie (14 - 16 octombrie). Toate filmele cu dialog vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză, și vor fi lecturate în limba română, în timpul proiecției.

În buna tradiție a festivalului, cei mai curioși dintre prichindei vor avea ocazia să participe la mici ateliere demonstrative, ce le vor oferi acces în culisele animației:
 • pentru copiii între 3-8 ani, vom avea ateliere distractive, în pauzele dintre proiecțiile de film, pornind de la temele din cadrul animațiilor vizionate.
 • pentru copiii între 8-12 ani, am pregătit câteva workshop-uri de animație, ce vor avea loc zilnic la Centrul CINETic, de lângă Teatrul Național București (TNB). La aceste workshop-uri, participarea se va face pe baza unei înscrieri la adresa de mail ana@animest.ro.
  Copiii doritori trebuie să trimită o poză cu un desen, colaj sau model din plastilină a unei pisici.

  Workshop-urile sunt grupate pe stiluri de animație:

  WORKSHOP DE ANIMAȚIE STOP MOTION (cu plastilină)
  zilnic, între 7 – 10 octombrie va fi ținut câte un atelier de animație stop motion cu plastilină, coordonat de Serghei Chiviriga. Rezultatul unui atelier de acest fel poate fi vizionat aici.

  WORKSHOP DE ANIMAȚIE PIXILATION
  pe 11 și 12 octombrie, Ana Dobrescu îi va distra pe copii cu două ateliere de pixilation, în stilul clipului de aici.

  WORKSHOP DE ANIMAȚIE CUT-OUT

  zilnic, între 13 – 16 octombrie, îi invităm pe cei mici la ateliere de cut-out cu Ion Aramă, unde vor realiza o animație cu elemente decupate din hârtie ca aici.
 • Ateliere pentru adolescenți (14-18 ani), între 13-15 octombrie, ținute de 5 studente de la faimoasa școală La Cambre, alături de șeful departamentului de animație, Vincent Gilot. Înscrierea se va face pe baza unui portofoliu cu desene și/sau animații, la adresa de mail ana@animest.ro
Veștile bune nu se opresc aici: biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, vor putea fi achiziţionate online, şi vor fi, de asemenea, disponibile în cinema în timpul festivalului. Accesul la proiecțiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimației) pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Pentru grupurile organizate prin şcoli, se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie din cadrul Minimest.
Pe pagina de Facebook Minimest, puteți afla mai multe despre proiecțiile și atelierele din program.

Sper să ne vedem acolo, eu sigur voi reveni cu un articol în care să vă povestesc cum a fost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină